Wednesday 13 February 2013

KERANG TUMIS CABE IJO

kerang tumis,kerang tumis,kerang tumis cabai hijau,kerang tumis sambal,kerang tumis bercili,kerang tumis cabe hijau,kerang tumis pedas,resepi kerang tumis sambal,resepi kerang tumis,resipi kerang tumis,resep kerang tumis
BAHAN :
  • 1/4 kg kerang darah
  • 160 ml santan
  • 2 buah cabai hijau (potong bulat)
  • 2 batang serai
  • 3 biji daun jeruk
  • 1 biji daun salam
  • 3 sdm minyak goreng
  • 2 cm lengkuas
  • 1 sdt garam
Bumbu Halus
  • 3 buah cabai hijau
  • 2 butir bawang putih
  • 5 butir bawang merah
  • 1/2 sdt gula pasir
  • 1/2 sdt merica bubuk
Cara Membuat
  • Siapkan wajan dan panaskan minyak, tumis bumbu halus sampai harum, kemudian masukkan lengkuas, serai, daun jeruk dan daun salam, terus masak sampai bumbu matang.
  • Masukkan kerang dan santan lalu masak sampai bumbu meresap kemudian masukkan cabe hijau, setelah itu angkat dan sajikan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment